wtorek, 17 grudnia 2013

Olej kokosowy - na pewno nie słyszałeś o tych zastosowaniach

Olej kokosowy, bogactwo dobroczynnych składników

Kokosy mają dużą zawartość tłuszczu. W krajach, gdzie rośnie palma kokosowa, olej pozyskuje się dzięki odciskaniu miąższu w dłoniach. Następnie podgrzewa się mleko kokosowe i zbiera tłuszcz. Można go uzyskać także za pomocą fermentacji. W ten sposób produkuje się droższy olej nierafinowany. Do jego produkcji nie używa się wysokiej temperatury, dlatego zachowuje zarówno smak, jak i zapach kokosa. Oleje otrzymywane przez suszenie wnętrza kokosa lub inne metody termiczne pozwalają na uzyskanie tłuszczu kokosowego o mniejszej wartości. Nie ma on smaku ani zapachu i jest tańszy.
Na rynku dostępne jest 6 odmian oleju kokosowego. Najbardziej znany jest czysty olej kokosowy. Inne odmiany to 
  • olej rafinowany 
  • olej virgin (produkowany z mleka kokosowego na zimno)
  • olej organiczny (hodowle palm bez nawozów i środków ochrony roślin) 
  • olej organiczny virgin 
  • Extra Virgin (nie rózni się od virgin)

Olej kokosowy wspomagający serce

Przez wiele lat tkwiliśmy w błędzie, że olej kokosowy nie jest dobry dla naszego serca. Wynikało to z dużej zawartości kwasów nasyconych w oleju. Tak naprawdę ma on pozytywne działanie na serce. Zawiera ponad 50% kwasu laurynowego, który aktywnie zapobiega takim sprawom jak wysoki poziom cholesterolu i wysokie ciśnienie. Tłuszcze wysoko nasycone zawarte w oleju kokosowym róznią się od tych, które wchodzą w skład innych olejów roślinnych. Olej kokosowy nie podwyższa poziomu LDL i redukuje ryzyko zatkania naczyń przez skrzepy cholesterolowe.

Troska o skórę

Olej kokosowy po ogrzaniu świetnie nadaje się do masażu. Nawilża każdy rodzaj skóry w wydajny sposób. Zalety ze stosowania oleju kokosowego są podobne jak w przypadku olejów mineralnych, bez ich skutków ubocznych. Olej kokosowy to idealne rozwiązanie w przypadku suchej i łuszczącej skóry. Opóźnia pojawienie się zmarszczek i napina skórę, dzięki czemu jej wygląd się poprawia. Stosuje się go w takich chorobach jak łuszczyca, egzema, zapalenie skóry oraz łupież. Z tego powodu producenci kosmetyków dodają go do balsamów, płynów pod prysznic i mydeł do skóry wrażliwej. To jedno z najlepszych lekarstw na przedwczesne starzenie się skóry i wspomagające ochronę przed wolnymi rodnikami.

Wspomaganie odchudzania

Olej kokosowy to tłuszcz, który można stosować w trakcie kuracji odchudzającej. Zawiera kwasy tłuszczowe o różnej długości łańcucha, które pomagają spalać tłuszcz. Poprawia też trawienie i pracę układu wydzielniczego oraz tarczycy, co zwiększa wydatek energetyczny organizmu podczas ćwiczeń. W krajach, gdzie olej kokosowy jest powszechnie stosowany, trudno znaleźć osoby z otyłością lub nadwagą.

Olej z kokosa na odporność

Olej kokosowy wspiera działanie układu odpornościowego. Wzmacnia odporność, ponieważ zawiera kwasy tłuszczowe o działaniu przeciwbakteryjnym, przeciwgrzybiczym oraz przeciwwirusowym. Wykazuje też działanie przeciwbakteryjne, w stosunku do H. pylori oraz bakterii listeria.

Działanie na trawienie

Olej kokosowy nadaje się do gotowania. Wspomaga wtedy układ pokarmowy, zapobiega wrzodom i problemom z trawieniem. Może być pomocny w Zespole Jelita Drażliwego. Nasycone tłuszcze zawarte w oleju kokosowym mają działanie przeciwgrzybicze. Z tego powodu używa się go w kandydozie.

Olej kokosowy na grzybicę

Olej kokosowy stosowany zewnętrznie pozwala na leczenie zapalenia skóry, które może być wrotami zakażenia dla niebezpiecznych chorób. Chroni ją przed złuszczaniem się i pękaniem. W przeciwieństwie do leków chemicznych, olej kokosowy leczy delikatnie i stopniowo, nie uszkadzając skóry. Gdy grzybica jest eliminowana natychmiast, jak w przypadku silnych leków doustnych, może pojawić się reakcja Herxheimera, czyli zatrucie organizmu metabolitami martwych grzybów i bakterii. Bohater dzisiejszego artykułu ma działanie podobne, jak olejek z oregano, jednak nie działa tak silnie i nie zabija bakterii, które są pożyteczne.



9 komentarzy :

  1. Witam

    Ale co to znaczy "czysty" olej kokosowy - czy to jest virgin?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. czyste są wszystkie rodzaje oleju kokosowego, w których skład wchodzi jedynie ten olej. Można kupić także mieszanki, które się będą nazywały podobnie (na przykład mleczko z olejem kokosowym) i ich działanie będzie znacznie słabsze, niż samego oleju.

      Usuń
    2. W rodzinie czystych olejów pojawia się oczywiście olej virgin, gdyż nie ma innych dodatków, poza olejem.

      Usuń
  2. super,czyli taki olej mozna spozywac w przypakdu grzybic wewnetrznych takze?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Używa go tak wiele osób, gdyż zawiera między innymi kwas kaprylowy - podobnie jak olejek oregano

      Usuń
  3. rozumiem,a czy zmienia on bardzo smak potrawy??podczas smazenia np.Zna Pan jakies zastosowanie kuinarne w przepisach?czy lepiej poprostu nie duzo spozywac go ze sloika?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z tego co wiem, to smażenie niszczy właściwości każdego tłuszczu. Na stronie mercola.com doktor wypowiadał się, że najlepiej jest go używać bezpośrednio ze słoika, jedząc łyżeczką. Można nim też smarować chleb.

      Usuń
  4. a te kwasy t;uszczowe nasycone ktore zawiera nam nie szkodza??czy warto stsowac go zamiast np.oleju rzepakowego lub oliwy?

    OdpowiedzUsuń
  5. Olej kokosowy to naprawdę jedyny oej który nadaje się do smażenia, ponieważ zawiera tłuszcze nasycone. Wszystkie inne oleje utleniają się wydzieljąc sustancje rakotwórcze.

    OdpowiedzUsuń