olej arachidowy
Witam, w dzisiejszym poście będzie
znowu na temat olejów tłoczonych na zimno. Tłuszcze, wbrew
obiegowej opinii, są niezbędne do życia. Można zastanawiać się
nad szkodliwością cholesterolu w diecie. Nawet Jan Kwaśniewski
(nie mylić z prezydentem), nie był pewny, czy cholesterol jest
zdrowy dla człowieka, czy nie.

Według jego książek tłuszcz nie
zamienia się na cholesterol, jeśli nie będziemy spożywali
węglowodanów. Można zatem uznać, że cholesterol w naszym
organizmie uznawał za coś niepożądanego. Z drugiej strony można
spotkać porady, mówiące o tym że nawet najwyższy poziom
cholesterolu we krwi nie ma wpływu na nasze zdrowie. Osobiście się
od tego odcinam – blaszki miażdżycowe odkładające się w
naczyniach to ogromne zagrożenie dla człowieka. Jeśli zatem
spożywamy tłuszcze, zadbajmy by były jak najmniej przetworzone i
używane w odpowiedniej ilości.

Jak używać oleju arachidowego?

Olej arachidowy powstaje z tłoczenia
na zimno orzechów arachidowych – powstaje przezroczysty, żółtawy
olej z wyraźnym zapachem i smakiem orzechowym. Zawiera prawie trzy
czwarte nienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminę E,
mikroelementy oraz rosweratrol. Rosweratrol to substancja
uszczelniająca naczynia krwionośne, występująca także w skórkach
winogron. Jest antyutleniaczem. Olej jest dość ciężki, dlatego
często miesza się go z innymi olejami.
Działanie oleju arachidowego
Olej arachidowy ma korzystny wpływ na
stan naczyń krwionośnych – jego zażywanie zmniejsza ryzyko
występowania miażdżycy oraz nadciśnienia.
Fitosterole – do których należy
rosweratrol, mogą być używane w profilaktyce antynowotworowej.
Olej ma korzystny wpływ na skórę,
jednak jeśli chcesz go używać w taki sposób, rozcieńczaj go z
innym olejem. Możesz na przykład dodać go do kąpieli. Wysycha o
wiele dłużej niż inne oleje, dlatego jego używanie jest korzystne
w przypadku suchej skóry lub przy problemach z łuszczycą.
Zawiera magnez w łatwo przyswajalnej
formie – dzięki czemu pomaga walczyć ze stresem. Można stosować
go zarówno do rozmaitych potraw, jak i do zabiegów kosmetycznych.  
Kategorie:Zioła

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Więcej artykułów

Boże drzewko – na wiele problemów

Gdzie występuje? Miejscem pochodzenia jest region Azji Mniejszej, na kontynencie europejskim występuje w formie zdziczałej. W Polsce rzadko spotykany w takiej formie, jeżeli już to głównie na nizinach, częściej jednak,

Żyworódka – działanie łagodzące na skórę.

Jak używać żyworódki pierzastej? Pamiętam czasy, kiedy panował szał na produkty z aloesu. Aloes używany był na skórę, zarówno w postaci samodzielnie ścinanych liści, jak jako maść. Aloes oczyszczał organizm,

Bodziszek cuchnący – brzydka nazwa, pożyteczne działanie

100 procent pacjentów kupujących ziele bodziszka cuchnącego próbuje wyleczyć nim chorobę, zwaną bielactwem. Jak na razie nie znamy na nią skutecznego lekarstwa. Nie można także jednoznacznie ustalić, czy stosowanie bodziszka