środa, 29 października 2014

Neem i jej zastosowanie w medycynie, kosmetyce i kuchni

Neem, inaczej miodla indyjska, to roślina wchodząca w skład mieszanki Triphala. Jak sama nazwa wskazuje, pochodzi z Indii – rejonu niezwykle bogatego w zdrową dla ciała i umysłu florę. Na skutek rozprzestrzeniania, możemy ją spotkać między innymi w Iranie, Australii bądź Indonezji.
Neem jest w Indiach prawdziwie świętą rośliną, spożywa się ją rytualnie i czci.

Cudowne drzewo – Neem i jego właściwości


Działanie tego drzewa można nazwać prawdziwie fantastycznym. Jego stosowanie przynosi ulgę w ogromnej liczbie schorzeń, z którymi ciężko radzi sobie nawet medycyna akademicka. Pierwotne ludy jednak od zawsze wiedziały, że Neem to naturalne lekarstwo, które można stosować między innymi na:

  • gorączkę
  • malarię
  • stany zapalne
  • łupież
  • pasożyty
  • problemy skórne
  • rany
  • zapalenie płuc
  • artretyzm

Leczenie ma swoje podstawy w odkażającym, przeciwgrzybicznym i antyseptycznym działaniu liści, nasion, kwiatów i kory drzewa Neem. Pierwotnie części te stosowane były w Ajurwedzie, później rozprzestrzeniły się wręcz do masowego użytku.  Jego regularne używanie dodaje organizmowi sił, sprawia, że podnosi się odporność organizmu na bakterie i wirusy. Ponadto pomocne jest w owrzodzeniu żołądka, problemach z trawieniem czy reumatyzmie. Z drzewa Neem wytwarza się nie tylko skuteczne, proste leki, ale i kosmetyki.

Neem w kosmetyce


Dzięki zastosowaniu wyciągów z części drzewa Neem, możliwe jest osiągnięcie efektu zdrowsze, gładkiej i bardziej napiętej skóry. Skóra wydaje się być wyraźnie młodsza, znikają problemy, takie jak łupież czy egzemy.
W kosmetykach Neem znaleźć można przede wszystkim w naturalnych mydłach, olejkach do masażu i szamponach. Baczną uwagę zwrócić jednak należy na fakt, że olej z drzewa Neem doskonale nadaje się do olejowania włosów. Sprawia, że skóra głowy staje się uspokojona i bardziej nawilżona, a same włosy wyglądają na bardziej zdrowe.

Olej z Neem zawiera w swoim składzie 53,4 % kwasu oleinowego, 25,1% palmitynowego, ponad 15% kwasu linolowego, 4,5% kwasu stearynowego i 1% linolenowego. W wersji sproszkowanej Neem stosować można, jako preparat do pielęgnacji skóry głowy.

Neem w kuchni


Najpopularniejsze kulinarne wykorzystanie mięty indyjskiej polega na traktowaniu jej, jako warzywa. W miejscu jej występowania bardzo popularna jest zupa z kwiatów Neem, którą zwie się veppampu rasam. Częściami drzewa Neem zajadają się również mieszkańcy Tajlandii i Laosu.

Na rynku dostępne są też suplementy zawierające w swoim składzie Neem bądź też proszek z ich liści, który można spożywać po wymieszaniu z mlekiem, sokiem albo jogurtem.

W naszym kraju, co prawda mięta indyjska nie zrobiła jeszcze zawrotnej kariery, ale wynika to z faktu, że w stanie świeżym jest po prostu nie do kupienia. Niemniej jednak proszek, bądź suplementy z jego dodatkiem to doskonała propozycja dla tych, którzy chcą dbać o swoje zdrowie i wygląd naturalnie. Wszystko, co pochodzi z natury, ma dla człowieka ogromne znaczenie, dzisiejsza nauka pozwoliła nam poznać tajniki cudownego działania niektórych roślin. Neem jest jedną z nich – stosowanie jej może nam znacznie pomóc w poprawie jakości życia.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

3 komentarze :

  1. gdzie można to kupić?

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny proszek neem do jedzenia i zabiegów kosmetycznych kupuję na vitaluna.pl, maja tez inne naturalne produkty spozywcze i dla urody jednocześnie (i to jest fajne) np. olej kokosowy - krem i balsam do ciała, spirulina, chlorella,chia - maseczka, sól himalajska (piling)

    OdpowiedzUsuń