sobota, 14 maja 2016

Olej jojoba - zadbaj o swoją skórę


Olej jojoba jest pozyskiwany z nasion rośliny o łacińskiej nazwie Simmondsia chinensis (Simondsja kalifornijska), która rośnie w południowej Arizonie, południowej Kalifornii i południowo-zachodnim Meksyku. Substancja pozyskiwana z tej rośliny nosi nazwę "olej", jednak nie ma ona nic wspólnego z innymi olejami roślinnymi, które znamy. Pod względem chemicznym, olej jojoba można zakwalifikować do wosków, który ze względu na swoje niesamowite właściwości, jest wykorzystywany w medycynie ludowej. 


Rdzenni mieszkańcy rejonów, w których występuje Simondsja kalifornijska, używali oleju jojoba do leczenia ran i stłuczeń.
Dziś to jeden z najpopularniejszych olejów do stosowania na skórę, który może być pomocny przy leczeniu trądziku, łuszczycy, oparzeń słonecznych i spierzchniętej skóry. Jest on stosowany także przez osoby cierpiące na łysienie, gdyż w pewnym stopniu wpływa on na wzrost włosów. Jojoba to także surowiec o silnym działaniu nawilżającym, który koi skórę i odblokowuje zamknięte pory skóry. Wiele osób stosuje olej z jojoby jako nośnik do olejów eterycznych, a także jako podstawę do innych produktów na skórę i włosy. Nie oznacza to, że olej jojoba nie ma własnych swoich właściwości zdrowotnych - wręcz przeciwnie.
Roślina jojoba i chemiczna struktura oleju
Jojoba to wieloletnie rośliny, które nie zrzucają liści na zimę. Po wysianiu nasion, roślina potrzebuje 3 lat by produkować pierwsze kwiaty. Po kwiatach określa się także płeć rośliny. Rośliny żeńskie produkują nasiona z kwiatów, natomiast męskie, je zapylają. Nasiona jojoba mogą przypominać nieco nasiona kawy, jednak są nieco większe, a ich kształt, jest znacznie bardziej nieregularny.
Chemiczna struktura oleju jojoba jest inna niż większości olejów roślinnych, bo składa się on z wielonienasyconych wosków. 
Podobnie, jak inne naturalne woski, jojoba jest szczególnie pomocny, gdy chcemy wzmocnić skórę, nawilżyć ją i zmniejszyć podrażnienia. W temperaturze pokojowej, olej jojoba jest płynny, ze względu na niską temperaturę topnienia nienasyconych kwasów tłuszczowych wchodzących w jego skład. Jako jeden z niewielu olejów, jojoba nie jełczeje i nie psuje się. Ma bardzo długi czas przydatności do zastosowania, co czyni go świetnym wyborem, jeśli szukasz dobrego oleju bazowego.

Olej jojoba zawiera także składniki, które skutecznie wspomagają skórę - witaminę E, witaminy z grupy B kompleks, krzem, chrom, miedź i cynk. Zawiera także bardzo dużo jodu, dlatego skutecznie leczy rany. W jego skład wchodzą kwasy tłuszczowe - erukowy (13.6 procent), gadoleinowy (71.3 procent) i oleinowy (11.2 procent).
Najważniejsze korzyści zdrowotne olejku jojoba
1. Nawilżanie skóry
Gruczoły łojowe (na których nadaktywność tak często narzekamy), wydzielaną substancję nazywaną sebum. Olej jojoba ma bardzo podobną strukturę do sebum i zastępuje jego działanie. Z tego powodu, po posmarowaniu skóry olejkiem jojoba, "uspakajamy" swoje gruczoły łojowe i zmniejszamy ilość wydzielanego łoju. To szczególnie ważne, jeśli chodzi o leczenie łupieżu lub łuszczącej się skóry głowy.
Olej jojoba zastępuje także działanie sebum na skórę i włosy, nawilżając je i utrzymując w dobrej kondycji. Każdy nastolatek wie, jak niekorzystne działanie ma nadmiar sebum, do którego dochodzi wtedy, gdy poziom hormonów w organizmie gwałtownie się zmienia. Prowadzi to do przetłuszczania się skóry i pojawienia się trądziku. Stosowanie oleju jojoba pozwala zmniejszyć (a dokładniej mówiąc - ustabilizować) poziom wydzielanego sebum. Olej jojoba pomaga zarówno na egzemę, jak i na trądzik i problemy z przesuszoną skórą.
Olej jojoba to także emolient, czyli środek nawilżający skórę, zapobiegający jej podrażnieniom, powstawaniu łuski i łuszczeniu. Sucha skóra to oznaka tego, że w górnej warstwie naskórka, zaczyna brakować wody. Olej jojoba zastępuje naturalnie filtr olejowy na skórze, dzięki czemu można zatrzymać w skórze więcej wody. Można go stosować na twarz, kark, ręce, stopy i włosy, a także na pozostały obszar ciała. Jojoba jest całkowicie naturalny i nie zawiera substancji, które mogłyby podrażniać lub wywoływać reakcję alergiczną.
2. Bezpieczne usuwanie makijażu
Olejek jojoba to także bardzo dobre rozwiązanie dla kobiet, które nie mogą znaleźć odpowiedniego preparatu do demakijażu. Będzie on dodatkowo wzmacniał skórę. W przeciwieństwie do preparatów chemicznych, jest całkowicie naturalny. Siła jego działania jest podobna, jak innych zmywaczy - skutecznie usuwa zanieczyszczenia, makijaż i bakterie, które znajdują się na skórze. Jest hipoalergiczny i można z jego pomocą wykonać nawet demakijaż okolic oczu.

3. Zapobieganie zacięciom podczas golenia
Olej jojoba może skutecznie zastąpić piankę lub krem do gojenia. Jest wystarczająco śliski, by wyeliminować ryzyko zacięć. Większość kremów do golenia dostępnych w drogeriach zapycha pory skóry, natomiast olej jojoba jest w 100% naturalny i wspiera zdrowie skóry, a także nie wywołuje trądziku. Można go stosować zarówno przed goleniem, by ułatwić prowadzenie żyletki, jak i po goleniu, by nawilżyć skórę i przyśpieszyć gojenie skóry i złagodzić jej mikrouszkodzenia.
4. Wspieranie zdrowia skóry
Olej jojoba nie prowadzi do zatykania porów skóry, dzięki czemu, po jego zastosowaniu nie musimy się obawiać wystąpienia dużej ilości pryszczy. Jego działanie jest jeszcze silniejsze - hamuje on wydzielanie sebum, chroni skórę przed czynnikami zewnętrznymi i dodatkowo ją nawilża. Olej jojoba zawiera jod, który w naturalny sposób niszczy bakterie znajdujące się na skórze. Antyoksydanty, które znajdziemy w tym oleju, pozwalają wygładzić zmarszczki i spowolnić pojawianie się pierwszych objawów starzenia.
Jojoba przyśpiesza gojenie się ran - badania na ten temat, przeprowadzono we Włoszech. Jojoba stymuluje także wydzielanie kolagenu (odpowiedzialnego za napięcie skóry),czyniąc to znacznie delikatniej niż inne preparaty. Jednocześnie, jego efekty uboczne pojawiają się niezmiernie rzadko.
Podczas badań przeprowadzonych w 2012 roku wykazano, że olej jojoba stosowany w formie maseczki od 2 do 3 razy dziennie, daje pozytywne efekty u ponad 54 procent osób.
5. Wspieranie włosów
Olej jojoba wspiera nawilżenie włosów i sprawia, że są bardziej miękkie. Dzięki niemu, można nawilżyć suchą skórę głowy i pozbyć się lupieżu. Jojoba może być używany po to, by nadać włosom blasku, zmiękczyć je i wyeliminować puszenie. Naszym zdaniem, to znacznie lepsze rozwiązanie od używania odżywek, które zawierają dużo groźnych substancji i przyczyniają się do jeszcze mocniejszego wysuszenia skóry głowy.
Jeśli masz problem z rozczesaniem włosów, nałóż na nie (lub na grzebień) kilka kropli olejku jojoba. Dzięki temu, unikniesz ich wyrywania.
Jojoba zdobywa popularność także jako środek na łysienie wywołane osłabieniem cebulek włosowych, łodyg włosa lub infekcją grzybiczną. Badania wykazały także, że w przypadku wypadania włosów, warto zastosować aromaterapię. Leczenie za pomocą olejków eterycznych budzi wiele kontrowersji, jednak na Uniwersytecie w Maryland odkryto, że masowanie skóry głowy olejkami takimi, jak lawendowy, rozmarynowy, tymiankowy i cedrowy, daje wymierne korzyści.
Olejki eteryczne mają silne działanie, jednak osoby z wrażliwą skórą mogą mieć podrażnienia po ich bezpośrednim zastosowaniu na skórę. Badania wskazują na to, że efekty uboczne stosowania olejków maleją wtedy, gdy połączymy je z olejkiem jojoba. Jeśli masz przesuszone mieszki włosowe, powinieneś wypróbować mieszaninę składającą się z od 3 do 6 kropli olejku eterycznego, oraz jednej łyżki oleju jojoba. Należy je razem wymieszać i stosować na skórę. Dzięki temu, że przywrócimy prawidłowe nawilżenie, skóra głowy stanie się zdrowsza i bardziej prawdopodobne jest to, że zaczną na niej rosnąć nowe włosy. Nie jest to cudowne lekarstwo na łysienie, ale warto je wypróbować.
6. Jest dobrym źródłem witaminy E
Witamina E odgrywa w organizmie rolę antyoksydantu. Wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, poprawia nawilżenie skóry i jej elastyczność, a także działa jako naturalny środek zapobiegający starzeniu. Badania wskazują na to, że witamina E redukuje stany zapalne - zarówno w skórze, jak i całym organizmie, pozwalając zachować dłużej zdrowie i młody wygląd. Właściwości antyoksydacyjne witaminy E są niezbędne dla osób palących i narażonych na dym nikotynowy, silne promieniowanie słoneczne i inne czynniki, które mogą wywoływać nowotwory.
Olejek jojoba zawiera dużo witaminy E, która jest wchłaniana przez skórę. Można ją stosować po to, by zapobiegać oparzeniom słonecznym, będących jedną z najczęstszych przyczyn raka skóry. Olej jojoba przyśpiesza także regenerację komórek, dlatego może być stosowany w celu leczenia blizn, trądziku i zmarszczek. Witamina E pogrubia włosy i zmniejsza ich wypadanie, co wynika z jej właściwości antyoksydacyjnych i nawilżających.
7. Uzupełnij niedobory witaminy B kompleks
Witaminy z grupy B także mają właściwości antyoksydacyjne, dzięki czemu wspomagają walkę organizmu z wolnymi rodnikami. Mają one szereg korzyści na skórę i wpływają na odpowiedni poziom hormonów. Witamina B5 (kwas pantotenowy), przyśpiesza leczenie podrażnień skóry powstałych po naświetlaniach, a także przyśpiesza gojenie się ran. Jego niedobór może przejawiać się pojawieniem zmarszczek i ciemnego zabarwienia skóry.
Badania na temat kwasu pantotenowego wskazują na to, że jest on ważnym czynnikiem w procesie gojenia skóry. Olejek jojoba, naturalny bogaty w witaminę B5, pozwala uchronić skórę od infekcji i wzmacnia naturalną ochronę przed bakteriami.
8. Zwalczanie grzybicy i innych infekcji
Olej jojoba ma także działanie przeciwgrzybicze i przeciwzapalne. Dzięki niemu, można zmniejszyć ryzyko grzybicy paznokci, stopy sportowca i pozbyć się kurzajek. Badania z 2005 roku wskazują na to, że olej jojoba ma silne działanie przeciwzapalne i znacznie zmniejsza objawy zapalenia u zwierząt laboratoryjnych. Co więcej, zmniejsza on prawdopodobieństwo powstawania ran i przyśpiesza gojenie.

Olej jojoba - jego historia i ciekawostki
Pierwsze komercyjne uprawy rośliny z której pozyskuje się olej jojoba, założono nad Morzem Martwym i na pustyni Negew w Izraelu. Olej jojoba stał się bardzo popularny w 1970 roku, ponieważ stało się wtedy konieczne zastąpienie czymś surowców pochodzących z wielorybów. W tym czasie, znacznie zmniejszyła się populacja wielorybów i wprowadzono znaczne ograniczenia ich połowów. Olej jojoba uznano za bardzo dobre zastępstwo dla oleju pozyskiwanego z kaszalot i zaczęto go stosować w kosmetykach, używanych w USA i innych krajach.
Obecnie produkcja oleju jojoba rośnie o 15 procent w ciągu pięciu lat. Jego rosnąca popularność wpłynęła na to, że stał się on popularnym składnikiem kosmetyków wykonywanych w domu.
Olej jojoba może być stosowany jako naturalny i bezpieczny pestycyd. Można nim posmarować owoce, takie, jak jabłka i winogrona, by zmniejszyć ryzyko pojawienia się na nich białej, mączystej pleśni oraz owadów. Jojoba tworzy na nich fizyczną barierę, która pozwala trzymać insekty na odległość. Olej jojoba, w przeciwieństwie do tradycyjnych pestycydów jest nietoksyczny i nie ma żadnych niekorzystnych działań na środowisko.
Jak stosować olej jojoba?
Najłatwiejszym rozwiązaniem jest zakup olejku jojoba w sklepie kosmetycznym lub zielarni. Cena butelki o pojemności około 50 ml to mniej więcej 25 złotych. Wybierając olej jojoba, warto zwrócić uwagę na to, czy jest organiczny i ekologiczny. Najlepiej, jeśli w składzie oleju nie ma żadnych dodatków, które mogą podrażniać skórę.
Olej jojoba można wykorzystywać na dziesiątki sposobów, dlatego nie bój się eksperymentować z jego zastosowaniem na włosy i skórę. Możesz zacząć od dodawania kilku kropli olejku. Oto kilka zalecanych metod:
Stosowanie jako preparatu nawilżającego twarz - zaaplikuj od 4 do 6 kropli olejku rano i wieczorem i delikatnie je wmasuj. Olejek powinien się wchłonąć.
Jako preparat nawilżający włosy - dodaj od 3 do 5 kropli olejku do swojej ulubionej odżywki, lub nałóż niewielką ilość olejku na włosy po prysznicu.
W celu zmniejszenia zmarszczek, weź od jednej do trzech kropli olejku i nałóż bezpośrednio na ten rejon skóry, którego działanie chcesz poprawić. Następnie masuj skórę tak długo, aż olejek się wchłonie.
Aby usunąć makijaż, nałóż od 3 do 5 kropli olejku jojoba na wacik i następnie zmyj makijaż w standardowy sposób.
Możesz zastosować go jako balsam do ust, nakładając jedną - dwie krople olejku, gdy będzie to potrzebne.
Aby zwalczyć infekcje, nałóż niewielką ilość olejków na odpowiednie miejsce.
Domowe recepty z użyciem olejku jojoba
Olej jojoba jest używany jako nośnik do wielu innych produktów do pielęgnacji skóry. Można go wymieszać z ulubionymi olejkami eterycznymi, by stworzyć własne, unikalne kosmetyki do zmywania twarzy, odżywki, lotiony do ciała, a nawet - olejki do masażu.
Jeśli nie chcesz nakładać na skórę preparatów pełnych chemikaliów i syntetycznych zapachów, powinieneś wypróbować własnoręcznie robione kosmetyki. Olej jojoba można zmiksować z olejem kokosowym po to, by stworzyć potężną kombinację antyoksydantów i substancji o działaniu nawilżającym. Po jego zastosowaniu, skóra będzie wyglądała młodziej i piękniej.
Jeśli robisz kosmetyki samodzielnie w domu, masz pewność, że są one całkowicie naturalne i wolne od substancji chemicznych. Olej jojoba pozwala oczyścić skórę i zabija bakterie, a także dostarcza składników odżywczych i witamin niezbędnych dla skóry. Dzięki niemu, skóra jest nawilżona i zdrowa.
Olej można wymieszać także z kilkoma kroplami naturalnego olejku o odświeżającym zapachu, dzięki czemu uzyskamy odświeżający efekt.
Naturalne serum przeciwstarzeniowe

Olejek jojoba może zastąpić także drogie serum przeciwstarzeniowe, a przy okazji, nie zawiera szkodliwych substancji. Jego korzyści na cerę są nieocenione, niezależnie od tego, czy masz cerę suchą i alergiczną, tłustą i trądzikową, czy też chcesz zahamować starzenie.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz