sobota, 27 czerwca 2015

Olejek pichtowy - pozbądź się przeziębień

Wśród wielu środków na przeziębienie i katar, olejek pichtowy raczej się nie wyróżnia. Mimo tego, że jego opakowanie jest skromny, a produkt praktycznie nie promowany, znam wiele osób, które wracają po kolejne buteleczki. Wielokrotnie spotkałem się ze stwierdzeniami w stylu „piję olejek pichtowy całą zimę i nie choruję”.

Skąd się bierze to niesamowite działanie olejku pichtowego i w jaki sposób może wspomóc on Twój organizm?
Olejek pichtowy pozyskuje się z jodły syberyjskiej, nazywanej też jodłą białokorą lub pichtą syberyjską. Można powiedzieć, że nieco przypomina on inne olejki z drzew iglastych.

Czy olejek pichtowy można pić?

Profesor Henryk Różański na swoim blogu podpowiada czytelnikom, że olejek jak najbardziej nadaje się do picia, ale tylko wtedy, gdy producent opisuje to na opakowaniu. Warto poszukać na nim także atestu PZH.
Olejki nieposiadające informacji o tym, że można je przyjmować doustnie, mogą zawierać różne substancje chemiczne (terpentyna, rozpuszczalniki), które są szkodliwe dla zdrowia.

Jak działa olejek pichtowy?

Jego zastosowania można wyliczać godzinami:
  • pobudza odporność
  • zwiększa wydzielanie żółci
  • poprawia nastrój
  • odkaża układ pokarmowy
  • zabija roztocza, w tym nużeńca (jeden z niewielu środków na tego pasożyta)
  • poprawia krążenie
  • usuwa wolne rodniki
  • hamuje replikację wirusów
  • działa pozytywnie na skórę – usuwa łupież, trądzik, wzmacnia skórę głowy i hamuje pokrzywkę

Kto nie może przyjmować olejku pichtowego?

Preparat jest w zasadzie bezpieczny, jednak przed terapią należy sprawdzić, czy nie mamy na niego uczulenia. Najprościej jest wetrzeć jedną kroplę olejku w zagłębienie skóry w stawie łokciowym. Jeśli nie pojawia się zaczerwienienie, możesz go śmiało stosować.
Formy stosowania olejku pichtowego
  • Czysty olejek – podaje się go na cukrze lub miodzie w ilości 3 kropli co kilka godzin. Jeśli pojawiają się działania niepożądane (najczęściej odbijanie olejkiem), należy zmniejszyć dawkę.
  • Na skórę – w rozcieńczeniu 1:10 z innym olejem (ma wtedy działanie rozluźniające i służy jako olejek do masażu.
  • Można go stosować także po rozpuszczeniu z naftą kosmetyczną, która dodatkowo zmiękcza skórę. W takiej formie posłuży do przemywań mniejszego obszaru skóry





Brak komentarzy :

Prześlij komentarz