poniedziałek, 3 marca 2014

Działanie bławatka - na skórę i nie tylko

Chaber bławatek- centaurea cyanus powszechnie nazywany chabrem lub bławatkiem i znany również, jako białas, jesieniec, macoszka czy też kwiatek wołoszek. Jeśli mylisz te nazwy z bratkiem czyli fiołkiem, masz takie same problemy jak większość społeczeństwa. Chaber należy do rodziny astrowatych. Istnieje kilka odmian ozdobnych tej rośliny, które mają kwiaty o różnych kolorach. Niegdyś wykorzystywano go jako barwnik.

Gdzie występuje chaber bławatek?

Roślina występuje na terenie Europy oraz Azji w naszym kraju postrzegany, jako pospolity chwast zbożowy. Jest także uprawiany w ogródkach jako roślina ozdobna. Roślinę zbiera się w słoneczne dni, zaraz po tym, jak zniknie rosa. Płatki wyrywa się z koszyczka i należy je wysuszyć w dość dużej temperaturze. Jeśli surowiec nie ma charakterystycznego koloru, nie będzie również działać.

Surowiec i związki bławatka

Wykorzystywany surowiec to kwiat tej rośliny bez kielicha. Jego główne związki to flawonoidy, antocyjanidyny oraz sole mineralne. Zawiera dużo manganu i cychorynę oraz centaurynę, odpowiedzialne za charakterystyczny kolor. Zioło przechowuje się w ciemności.

Zastosowanie bławatka

Wewnętrznie jest stosowany doustnie przy leczeniu schorzenia nerek o charakterze przewlekłym i mało nasilonym. Stosowany również w leczeniu obrzęków, z uwagi na działanie moczopędne. Pomocniczo bywa wykorzystywany także przy zapaleniach miedniczek nerkowych. Bywa wykorzystywany, jako środek profilaktyczny przy zagrożeniu kamica moczową.

Zastosowanie zewnętrzne głównie w stanach zapalnych oka typu zapalenie spojówek i zapalenie brzegów powiek. Doskonale wpływa na zmniejszenie nadwrażliwości oczu na promieniowanie telewizora, monitora komputera oraz promienie słoneczne. Jest delikatny i niektórzy lekarze zalecają stosowanie go nawet do przemywania oczu, a także jako okład na skórę dla małych dzieci. Pomaga na wrzody i rany, które nie chcą się zagoić.

Znajduje również zastosowanie, jako roślina typowo kosmetyczna i bywa wykorzystywany w leczeniu grzybicy skóry głowy oraz łupieżu. Jego ekstrakt stosowany jest do pielęgnacji włosów.

Działanie bławatka

Kwiaty bławatka mają głównie działanie moczopędne. Zaleca się stosowanie w zaburzeniach niewyrównanej niewydolności krążenia. Roślina jest pomocna również w leczeniu obrzęków powstałych na tle nerczycowym. Działanie zewnętrzne to głównie działanie przeciwalergiczne i przeciwbakteryjne oraz w leczeniu pewnych schorzeń oka.

Forma leku stosowana, jako mieszanki ziołowe i suszone kwiaty oraz na zewnątrz w formie naparu i okładów.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz