piątek, 31 maja 2013

Ten olej potrafi zdziałać cuda!


olej arachidowy
Witam, w dzisiejszym poście będzie znowu na temat olejów tłoczonych na zimno. Tłuszcze, wbrew obiegowej opinii, są niezbędne do życia. Można zastanawiać się nad szkodliwością cholesterolu w diecie. Nawet Jan Kwaśniewski (nie mylić z prezydentem), nie był pewny, czy cholesterol jest zdrowy dla człowieka, czy nie.

Według jego książek tłuszcz nie zamienia się na cholesterol, jeśli nie będziemy spożywali węglowodanów. Można zatem uznać, że cholesterol w naszym organizmie uznawał za coś niepożądanego. Z drugiej strony można spotkać porady, mówiące o tym że nawet najwyższy poziom cholesterolu we krwi nie ma wpływu na nasze zdrowie. Osobiście się od tego odcinam – blaszki miażdżycowe odkładające się w naczyniach to ogromne zagrożenie dla człowieka. Jeśli zatem spożywamy tłuszcze, zadbajmy by były jak najmniej przetworzone i używane w odpowiedniej ilości.

Jak używać oleju arachidowego?

Olej arachidowy powstaje z tłoczenia na zimno orzechów arachidowych – powstaje przezroczysty, żółtawy olej z wyraźnym zapachem i smakiem orzechowym. Zawiera prawie trzy czwarte nienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminę E, mikroelementy oraz rosweratrol. Rosweratrol to substancja uszczelniająca naczynia krwionośne, występująca także w skórkach winogron. Jest antyutleniaczem. Olej jest dość ciężki, dlatego często miesza się go z innymi olejami.
Działanie oleju arachidowego
Olej arachidowy ma korzystny wpływ na stan naczyń krwionośnych – jego zażywanie zmniejsza ryzyko występowania miażdżycy oraz nadciśnienia.
Fitosterole – do których należy rosweratrol, mogą być używane w profilaktyce antynowotworowej.
Olej ma korzystny wpływ na skórę, jednak jeśli chcesz go używać w taki sposób, rozcieńczaj go z innym olejem. Możesz na przykład dodać go do kąpieli. Wysycha o wiele dłużej niż inne oleje, dlatego jego używanie jest korzystne w przypadku suchej skóry lub przy problemach z łuszczycą.
Zawiera magnez w łatwo przyswajalnej formie – dzięki czemu pomaga walczyć ze stresem. Można stosować go zarówno do rozmaitych potraw, jak i do zabiegów kosmetycznych.  

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz